Review final Prius

July 1st, 2008

Ok, e prima masina care m-a convins dupa ce am testat-o, este de departe cea mai misto masina din ff multe puncte de vedere, de la manevrabilitate la gadgetizare.

O sa incep prin a spune doua lucruri care nu au legatura cu decizia/convingerea mea, si pe care comentariile, pe blog si in real-life, au pus accentul:

 • ecologia – sunt ceea ce Bucurenci ar defini ca eco-aware (parca?), am facut si fac multe lucruri pentru asta (de la strans gunoaie de pe munte la economie de apa curenta), insa nu sunt atat de naiv incat sa cred ca Prius salveaza lumea, mai ales in contextul unui balans evident intre nivelul de emisii pe perioada de folosire (punctul forte) si emisiile si nu numai date de constructia si transportul (cu vaporul) al masinii/componentelor (in special a bateriei)
 • consumul – Prius nu bate vreun record, si asta de departe. Orice motor diesel de 1.2-1.4, chiar si de la Toyota, este mai economic

Finally, review-ul de incheiere – continuare a primelor doua.

 • daca tot vorbim, eu am obtinut in o saptamana si vreo 1.000 km, doua treimi in afara orasului si o treime urban un consum mediu de 6.3 l/100, cu ~2.5l mai mic decat la C4 spre exemplu. Este ff evident insa ca economia mare se obtine in oras, cand mergi mult pe motorul electric, insa mai putin vara, cand AC-ul iti consuma accelerat bateria. Interesant si ca pe autostrada, la viteza constanta (prin cruise) de 150km/h consuma 7l, fata de 11-12 un motor pe benzina “normal”
 • are un cuplu fantastic la plecarea de pe loc :)
 • in mod enervant, daca aprinzi farurile, contrastul display-ului principal (cel cu viteza etc etc) se ajusteaza automat pe night-mode – complet stupid de altfel, come on – peste tot e obligatoriu sa mergi cel putin in afara orasului cu farurile aprinse. Si pentru ca e complet ne-intuitiv cum poti, cu farurile aprinse, sa pui displayul pe day mode am mers vreo 150 km fara sa vad nimic nimic (soarele batea direct in el). Spre comparatie, la C4 displayul are un banal senzor de lumina care ajusteaza contrastu, feature disponibil deja si pe orice telefon mobil de la 200 eur in sus.
 • am mai zis ca e cea mai manevrabila masina pe care am condus-o? Si ca e incredibil ca dupa doar cateva zile de condus am ajuns sa o “simt” perfect, desi nu prea vezi nici “botul nici coada”? Senzational.

Final-final: imi iau Prius. Dar mai astept pana la saloanele auto din septembrie sa vad daca se anunta modelul urmator. Daca nu, il iau pe cel curent, mai ales ca deja s-a ieftinit (23.000 eur cu toate taxele).

The new pollution” – beck

Articol din categoria: misc

3 Comments Adauga comentariu

 • 1. ciops  |  July 2nd, 2008 la 9:58 am

  piesa :)

 • 2. Ncu  |  July 4th, 2008 la 11:55 am

  Cuplu fantastic au toate mashinile electrice. E complicat de explicat… :)

 • 3. TLP  |  August 10th, 2008 la 3:05 am

  Penn & Teller au un episod despre Prius, se pare ca n-ar fi cea mai ecologica masina ever. Masini mici, japoneze, o intrec.

  Cat despre gadjetizare, vorbeste din nou cu japonezii :)

Scrie un comentariu

Required

Required, hidden

Cod HTML permis:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Biomania.ro - cea mai mare gama de produse bio

My one-line blog on twitter

  Despre mine si despre blog

  Aboneaza-te

  In loc de blogroll

  Ultimele poze de pe Flickr

  www.flickr.com
  raduionescu's photos More of raduionescu's photos

  Cele mai recente mesaje